av Adam Arnesson | sep 17, 2015 | Konsumentmakt
Arbetet med regeringens och landsbygdsminister Sven-Erik Buchts livsmedelsstrategi har nu pågått under en stor del av året. Än är det tyvärr svårt att uttyda exakt vad strategin ska innehålla. Det är dock tydligt att strategin ska innehålla något för alla och göra... läs mer
av Martin Ragnar | sep 2, 2015 | Martin Ragnar, Matkultur, Språkbruk
Det handlar om stolthet. Finns den genuint inom dig, då vill du inget hellre än att berätta allt och mer därtill om din produkt helt oavsett vem som frågar – vare sig det är din granne eller självaste Paul Bocuse. Skulle du däremot ha tagit lite genvägar på väg mot... läs mer
av Markus Femling | sep 2, 2015 | Debatt, Konsumentmakt, Köttkonsumtion, Kvalitet, Markus Femling, Smak
Ett av ämnena som vi pratade om på Gastronomiska Samtal i vintras var ”En hållbar konsumtion och produktion av kött”. Anna Richert initierade samtalet och det blev lite av en teaser för Världsnaturfondens Köttguide, där olika typer av kött, uppfödning, foder osv... läs mer
av Hans Naess | maj 19, 2015 | Blogg
Tallyho, Tallyho, jag har skjutit en dront, en dront har jag skjutit med luntlåsgevär! Så skrev Harriet Löwenhjelm i början på sin dikt ”Jakt på fågel”. Det får mig att fundera över drontens öde och vår relation till naturen. Dronten utrotades någon gång i... läs mer
av Andreas Johansson | jun 28, 2014 | Blogg
Bildtext: Lingon kan användas till mycket, till en härlig sommardrink som på bilden, som de är eller som ersättare till citron i såser i det svenska köket. Foto: Andreas Johanson Samtalet med Martin Ragnar om svensk citrus har nu kommit in på del 7. Martin, vi har... läs mer
av Andreas Johansson | jun 16, 2014 | Blogg
Foto: Bianca Brandon-Cox Samtal med Martin Ragnar om svensk citrus, del 6: Vad tar vi upp den här gången? – Jag tänkte att det är dags att lyfta fram havtorn. Den oreanga, syrliga, nyttiga… – Precis, jag har tänkt så här… Att havtorn –... läs mer
av Andreas Johansson | jun 5, 2014 | Blogg
Om svensk citrus med Martin Ragnar, del 5: Foto: Pia Cammeborn Vad tar vi upp idag? – Jag tänkte krusbär! Spännande, berätta mer… – Jo, i min barndom lagade min far citrontorsk och potatismos ett par gånger i månaden. Det handlade om att skära ett... läs mer
av Andreas Johansson | maj 29, 2014 | Blogg
Om svensk citrus del 4: Här är ett samtal med Martin Ragnar, forskare, föreläsare och författare om svensk citrus med fokus på ämnet rabarber under dagens rabarbertider…. Foto: Bianca Brandon-Cox Martin Ragnar, den här gången tar du upp ämnet rabarber bland dina... läs mer
av Andreas Johansson | maj 16, 2014 | Blogg
Hjärtansfröjd vill och bör duga som den är utan att hänga på ordet citron som i citronmeliss, enligt Martin Ragnar… Svensk citrus – del 3 Martin Ragnar, författare, forskare och folkbildare, funderar vidare kring begreppet svensk citrus som han valde att... läs mer
av Hans Naess | jan 22, 2014 | Konsumentmakt, Tidningsartikel
Detta är i oerhört stort! En kamp som pågått under decennier och som följt mig hela livet. Mormor i Härnösand så alltid – Här äter vi äkta smör. Inga stora åthävor, bara som ett konstaterande. Det var en gräns som hon inte tänkte flytta. Strömmingen kunde inte... läs mer
av Hans Naess | jan 16, 2014 | Blogg
Ät dig sjuk Vi vet att vi kan äta oss sjuka. I filmen ”Super size me” så äter Morgan Spurlock bara på McDonalds och blir riktigt dålig. En klassiker är ”Brakfesten” av Marco Ferreri. Fyra medelålders män bestämmer sig för att äta sig till döds. Vi vet att ett stort... läs mer
av Hans Naess | jan 10, 2014 | TV
Nyligen såg jag ”Historieätarna firar jul” på SVT. Det var en intressant stund, men inte på det sätt jag hade hoppats. Jag hade sett fram mot ett kunnigt, underhållande borrande i vår gastronomiska historia. Det jag fick mig till livs var tyvärr inte det.... läs mer