Bildtext: Lingon kan användas till mycket, till en härlig sommardrink som på bilden, som de är eller som ersättare till citron i såser i det svenska köket.

Foto: Andreas Johanson

Samtalet med Martin Ragnar om svensk citrus har nu kommit in på del 7.

Martin, vi har kommit en bra bit på vägen och pratat om såväl hjärtansfröjd, rabarber, krusbär och havtorn. Intressanta tankar kring vad det finns för möjligheter för svensk citrus att utvecklas och frodas i såväl mat som dryck. Men, vad tänkte du ta upp den här gången?

– Det blir ett lingoninitiativ.

Berätta mer…

– Jag tänkte så här, ska du göra hollandaisesås till fisken? Det känns ju inte särskilt svenskt. Namnet är franskt och betyder ’holländsk sås’ och därtill brukar det ingå lite citron i såsen. Så om det nu är svenskt du tänkt att laga, så kan det väl vara på sin plats att se om vi kan göra den holländska såsen svensk!

Utöver citronen förefaller såsens ingredienser inte vara särdeles specifika eller svåra att uppbåda – ägg, smör, vatten, vitpeppar och salt finner vi lätt var som helst. Men hur vore det att göra såsen rosaröd som morgonrodnaden en riktigt yrvaket tidig sommarmorgon?

Så bort med citronen alltså?

– Och in med lingonen – det tyckte i alla fall ett par av oss som diskuterade frågan på
Gastronomiska Samtals Forum i Nyköping i början av året. En rosa sås alltså – rosa som en tribut till sekler av kvinnligt slit i de svenska köken, rosa som både grisen, den rodnande lammsteken och den skaldjursstinna laxen. Visst vore det vackert med en rosa sås i köket!

Jo jag kan se det du beskriver framför mig…

– Initiativet denna gång kommer från maskulint håll hur rosa såsen än må vara – men låt oss för jämlikhetens skull kalla den för något neutralt – varför inte ’Lingoninitiativ’? ” Ikväll kan vi alltså erbjuda en lättstekt östersjölax som serveras tillsammans med råstekt mandelpotatis och lingoninitiativ och lite grönsallad. Som dryck rekommenderar jag ett glas törnetörst (havtornsdryck, se förra inlägget) under en het sommarkväll!

Andreas Johansson och Martin Ragnar

www.gastronomiskasamtal.se