Detta är i oerhört stort! En kamp som pågått under decennier och som följt mig hela livet. Mormor i Härnösand så alltid – Här äter vi äkta smör. Inga stora åthävor, bara som ett konstaterande. Det var en gräns som hon inte tänkte flytta. Strömmingen kunde inte tillredas utan ett möte med smöret i stekpannan. Hårt tunnbröd med smör från Härnö tunnbrödsbageri. Det var smaker som blivit referenser för allt det jag senare äter.

Förstod nog inte då vad som var alternativet till smör. Det blev jag ju klar över senare, men  min skepsis mot denna ”nymodighet” var grundad och därmed var min gräns etableras. Jag stod kvar vid mormors sida och gör så än i dag.

Mamma tog till sig det nya ”folkhemmets” framsteg och såg i margarinet ett nytt enklare billgare och inte minst modernt allternativ. Jag har full förståelse. Hennes frigörelse från köket och in i ett livslångt yrkesliv var en konkret gestaltning av en nya tid. En manifestation om kvinnan rätt till ett yrkesliv. Frigörelse från grytorna, tvättbyket och ”den hemmavarande husmodern”. Lita på och ta till sig industrins löften om att förenkla vardagen låg helt i linje med mammas vilja till ett eget liv och en nödvändighet för att nå livsmålen.

Men smöret då, var tog det vägen. Smöret återkom alltid när det skulle dukas till fest. ”Då måste vi ju kosta på oss riktigt smör och njuta. Så fort jag, som nyckelbarn”, började med att gå till Konsum och handla så fick smör plats i korgen. Det var ju ”riktig mat” och gott till skillnad från det där andra…

Det blev en lång påfart till ett konstaterande. Unilever har fått vika sig inför konsumenten val. Fler gör som mormor och säger – Här äter vi äkta smör. Visar det inte på möjligheten att genom våra val påverka även de största aktörerna.

PS. Bakom varje 1 kg smör står en hårt arbetande ko. Välj ett smör där hon fått möjlighet att leva ett värdigt liv i vår tjänst. DS.

http://blog.svd.se/ennartshalsa/2014/01/20/margarinjatte-ger-upp-striden-blandar-i-smor/