Ät dig sjuk
Vi vet att vi kan äta oss sjuka. I filmen ”Super size me” så äter Morgan Spurlock bara på McDonalds och blir riktigt dålig. En klassiker är ”Brakfesten” av Marco Ferreri. Fyra medelålders män bestämmer sig för att äta sig till döds. Vi vet att ett stort antal sjukdomar kan härledas till dålig kost. På websidan ”Vetenskap och hälsa” läser jag att 31 miljoner européer behandlas mot olika symtom i det metabola syndromet. I USA lider 30% av alla vuxna och 9% av ungdomarna av metabola syndromet. Det är konstaterat att vår kost är den enskilt viktigaste faktorn för detta!

Ät dig frisk och spar resurser
Jag har en vän som äter sig friskare. Han plockar blåbär som en besatt på sensommaren så att de skall räcka till nästa säsong. Med dagligt intag av blåbär så hanterar han Ulcerös kolit. Det är bra ett exempel, men det finns fler. Men visst är det lite underligt att vi, om och om igen, måste påminnas om att maten påverkar vår hälsa både positivt och negativt. Vi kan genom att äta medvetet skapa bättre förutsättningar att må bättre nu och i framtiden. Börja med det enkla t ex ät mångsidigt, ät mindre och rör dig mer. Ät mer grönsaker och mindre med kött. Det är dessutom bra för vår miljö och för djuren!

Rådlöshet
En av de frågor som är riktigt intressanta är att hälsosam mat förknippas med tråkig mat. Det är en uppoffring att äta hälsosamt. Så behöver det väl inte vara! Kostråd förknippade ofta med varningar och vikten med av att avstå. För stor mängds salt, socker, fett. För lite fiber, grönt, vitaminer mm mm. Vi blir helt förlamade och rådlösa. Hur gör jag nu? Kunskapen om att laga mat minskar, Industrin och krogen träder in som matlagare och de erbjuder oss ohälsosam mat, får vi veta med jämna mellanrum. Vad göra? Det är ju livsfarligt att äta!

Lust
Kan det vara möjligt att vi sakta får lära oss att njuta av god mat och att det inte är i konflikt med hälsosamt ätande. Kan fredagsmyset faktiskt vara en grönsakstallrik av hög kvalitet, men lite härliga tillbehör. Umgås och njuta hälsosamt, kan ju inte var fel! Då bör vi lära oss hur det går till utan förmaningar och istället se det som ett positiv möjlighet. Det kan räcka med lusten till njutning och ett friskare liv!

Kort fakta
Det metabola syndromet är ett samlingsnamn för risk-faktorer som kan leda till diabetes och hjärtkärlsjukdomar. Tillståndet ökar kraftigt i hela världen.