Om svensk citrus del 4:

Här är ett samtal med Martin Ragnar, forskare, föreläsare och författare om svensk citrus med fokus på ämnet rabarber under dagens rabarbertider….

Foto: Bianca Brandon-Cox

Martin Ragnar, den här gången tar du upp ämnet rabarber bland dina tankar om svensk citrus…

– Jo, jag har funderat så här: Har du inte någon rabarberpress hemma i köket?

Nej…

– Men hur gör du då när du ska färskpressa en rabarberstjälk för att få rabarbermust till din ceviche hemma? Står du där tafatt med gaffeln i högsta hugg och förgäves trycker mot bottnen på en plastbunke?

Jo, det är möjligt…

– Eller så tar du fram släggan från snickarboden för att klara av uppgiften – eller hur tusan gör du egentligen? För du kan väl inte mena att du låter detta triviala köksredskapsproblem får gå ut över din matlagning så till den grad att du substituerar rabarbermusten med lite färskpressad citron.

Men.. 

– Nej, jag tänkte väl det. För rabarbern har ju den där särskilda nyansen i sin syrlighet som måste till för att cevichen ska bli precis just sån som du vill – och så färgen – färgen så klart. En bleksiktig citronjuice står ju sig kort mot en mustigt eldröd nypressad elmsfeuer – lika eldfängd till namnet som till färgen.

Ok, jag förstår, men vad har du mer för tankar om rabarber?

– Det är ju den fascinerande historien om rabarberns långa väg från uppskattad medicinalväxt i Kina, där roten rostades och åts för sin laxerande verkan över kvalitetsmärkningen och handeln med den via Ryssland och så introduktionen i väst via Sverige och Bergius och Linné och hur man på 1800-talet började äta bladen som spenat innan man på 1900-talet istället började koncentrerade sig på stjälken till denna fantastiska växt.

Oj, rabarber känns ju för mig som väldigt svenskt…

–  Jag förstår det, absolut, och inte kan rabarbern uteslutas från det svenska köket! Har du inte någon rabarberpress hemma ännu – en så där man pressar en halv stjälk i taget för att få musten helt färsksyrlig – ja, då är det ju hög tid att fråga efter en i din närmsta butik. Blir vi tillräckligt många som ställer den frågan så ser nog också rabarberpressen dagens ljus framöver. Och då har vi byggt en ny kultur av suverän svensk syrlighet tillsammans!

Tack för tipset, Martin Ragnar….

 

Andreas Johansson och Martin Ragnar